On-line ответы

Вы можете бесплатно спросить специалиста по квартирным вопросам

Заглавие вопроса (не более 80 симв.)

Описание (не менее 100 симв.)

Ваше имя

Защита:   Спросить

Нас спрашивали:

Смотреть все вопросы...

Податок на нерухомість: які зміни при цьому відбулися

З 1 січня 2013 року вступила в дію норма Податкового Кодексу про стягнення податку на нерухомість, відмінного від земельної ділянки. Про це повинні знати всі платники податків - і юридичні, і фізичні особи, які є власниками житлових приміщень. Ставки податку передбачені наступні: якщо загальна площа квартири не перевищує 240 кв. метрів, а будинку 500 кв. метрів, ставка податку становить 1% від мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня поточного року. А якщо площа квартири або будинку перевищує норму - те ставка податку становить 2,7 % від мінімальної заробітної плати. Передбачено пільги по даному податку - не будуть обкладатися податком квартири, площа яких менш 120 кв. метрів, і житлові будинки, площа яких менше 240 кв. метрів.

Виходячи з норм Податкового Кодексу України, до об'єктів житлової нерухомості віднесені:

  • житлові будинки призначені для постійного проживання, і житлові будинки садибного типу;
  • прибудови до житлових будинків;
  • квартири;
  • котеджі;
  • кімнати в багатосімейні (комунальних) квартирах;
  • дачні й садові будинки.

У той же час не є об'єктами оподатковування:

  • об'єкти житлової нерухомості, що перебувають у власності держави або територіальні громади (їхньої загальної власності);
  • об'єкти житлової нерухомості, розташовані в зонах відчуження й безумовного (обов'язкового) відселення, певні законом; будинку дитячих будинків сімейного типу; садовий або дачний будиночок, але не більше одного такого об'єкта на один платника податку;
  • об'єкти житлової нерухомості, що належать багатодітним родинам і прийомним родинам, у яких виховується троє й більше дітей, але не більше одного такого об'єкта на родину;
  • гуртожитку.

З 1 січня 2013 року вступила в дію норма закону, що регулює ведення державного реєстру особистих прав на нерухоме майно. Інформація із цього реєстру й буде підставою для нарахування даного податку. Тобто все нерухоме житлове майно, що зареєстроване в даному реєстрі, буде обкладатися податком, а незареєстрованне майно обкладатися податком не буде.
Власником будинку й, відповідно, платником податку, є та особа, на яке цей об'єкт зареєстрований. Якщо участь на паях - то платниками є кожна зі сторін, у відповідності зі своїми частками, пропорційно.

Відзначу, що пільга по податку на нерухомість поширюється тільки на один об'єкт нерухомості, а на який саме - вирішує сам платник податків.

Фізичним особам розраховує суму податку й вручає податкове повідомлення податкова служба, а юридичні особи податок обчислюють самі й до 1 лютого подають розрахунок податку. Податкова служба до 1 липня направляє платникам податків фізичним особам податкове повідомлення-рішення, де зазначене сума податку й банківські реквізити для сплати. Протягом 60 днів після одержання повідомлення-рішення платник податків повинен зробити сплату в бюджет. Буває, що громадянин відсутній у даний момент, перебуває у від'їзді, або за кордоном, але податкове повідомлення, спрямоване на адресу платника податків, уважається однаково врученим. Розсилання податкових повідомлень почнеться в травні.

Сплата податку на нерухомість юридичними особами провадиться небагато інакше, чим фізичними особами. Фізичні особи сплачують податок один раз у рік. Юридичні особи сплачують податок щокварталу. А ставки податку на нерухомість - однакові як для юридичних, так і для фізичних осіб.

З 1 січня почалася кампанія декларування. І хочеться нагадати всім законослухняним платникам податків: до 1 травня прийти в податкову інспекцію й заповнити декларацію про доходи. Особливо - жителям Північної сторони, які протягом курортного сезону надавали житло відпочиваючим, а також громадянам, які одержували дохід від двох і більше податкових агентів, громадянам, які одержували спадщину й іноземних моряків, яких дуже багато в нашім місті. Також ми чекаємо тих, хто хоче скористатися своїм правом на податкову знижку.

Просмотров: 2022 | Добавлено: 10 марта 2013

Добавить комментарий:

Можете представиться: Стили текста: Кнопка добавить:
Текст Вашего комментария:
 

Добавить объявление


 

Объявления

Смотреть все объявления...

Дилдо купить

Смотрите другие интересные, актуальные и полезные новости про недвижимость Украины. Здесь собраны самые лучшие новости для наших посетителей, касающихся квартирных вопросов, вопросов жилой недвижимости и многое другое, что будет полезно для Вас.