On-line ответы

Вы можете бесплатно спросить специалиста по квартирным вопросам

Заглавие вопроса (не более 80 симв.)

Описание (не менее 100 симв.)

Ваше имя

Защита:   Спросить

Нас спрашивали:

Смотреть все вопросы...

Поділ квартири подружжя в Україні при розлученні

У випадку розлучення діє відоме фундаментальне положення, що набуває чинності при розподілі майна подружжя в Україні - придбане у шлюбі, належить чоловікові й дружині на праві загальної спільної власності, і передбачається, що кожний з подружжя в спільній майно має рівну частку.

Розділ майна допускається як вчасно шлюбу, так і після розірвання шлюбу.

Квартира, придбана в шлюбі, не завжди є спільною власністю подружжя. Приналежність покупки залежить від того, за чиї засоби було придбано квартира.

Законодавством України визначено, що особистою приватною власністю подружжя є:

  • майно, придбане до шлюбу;
  • майно, придбане за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
  • майно, придбане за час шлюбу, але за засоби, які належали одному з подружжя особисто.
  • речі індивідуального користування, у тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок загальних засобів подружжя.
  • засоби, отримані як відшкодування за втрату (ушкодження) речі, що їй, йому належала, а також як відшкодування нанесеної моральної шкоди.
  • страхові суми, отримані за обов'язкове особисте страхування, а також за добровільне особисте страхування, якщо страхові внески платилися за рахунок засобів, які були особистою приватною власністю кожного з подружжя.
  • премії, нагороди, які отримані за особисті заслуги.
  • житло, придбане за час шлюбу внаслідок його приватизації.
  • земельна ділянка, придбана за час шлюбу внаслідок його приватизації, якщо ділянка раніше перебувала в користуванні і його розмір відповідає нормам безкоштовної приватизації

У Сімейному кодексі сказано, що майно, куплене чоловіками під час шлюбу, належить їм на правах загальної спільної власності. Тому при розлученні квартира буде ділитися навпіл.

Так, статтею 61 Сімейного кодексу (далі - СК) установлено, що об'єктом права загальної спільної власності подружжя є житло, придбане одним з подружжя під час шлюбу внаслідок приватизації державного житлового фонду.

При придбанні квартири, вона може бути оформлена як на один з подружжя, так і на обох одночасно (наприклад у договорі купівлі-продажу вказуються відразу обоє дружина). Однак найчастіше, право власності оформляють тільки на один з подружжя.

Суд може замінити частина квартири, що належить одному з подружжя грошовою компенсацією. Але, тільки якщо це влаштовує людини.

Просмотров: 10205 | Добавлено: 09 марта 2013

Добавить комментарий:

Можете представиться: Стили текста: Кнопка добавить:
Текст Вашего комментария:
 

Добавить объявление


 

Объявления

Смотреть все объявления...

На нашем сайте ВКвартире размещено очень много интересных статей квартирной тематике, а так же тематики жилой недвижимости Украины. Смотрите другие интересные статьи от лучших юридических, финансовых, политических и экономических специалистов в области жилой недвижимости.